"Saviano è nu buffone!"

Skrev för ett tag sen om Saviano, i Sverige känd som den modige pojken som skrev om camorran i Neapel och dess kopplingar till övriga världen. I Italien är han långt ifrån så populär som han är i Sverige dock. Han betraktas av många som en förrädare som talar illa om Italien och Neapel utomlands. 'Paradoxalt nog så anses man inte älska sitt land och hembygd om man berättar om de negativa aspekterna av dessa. Saviano själv har ju alltid sagt att det är inte hans text som är farlig utan det är att så många har läst den
Nu i helgen drog diskussionerna igång igen och argumentet mot författaren den här gången var att han hade skott sig på misären och sen dragit därifrån med sina miljarder och nu kunde sitta och skrocka och gnugga händer åt morden och droghandeln. Jag blev uppfattad som en mycket naiv svensk som på allvar gick på snacket om att det var så synd om honom och att han levde ett ovärdigt liv i ensamhet med bara livvakterna som sällskap och ett virtuellt stöd från världens intellektuella. "Efter alla sålda böcker och filmen så kan han ju bara flyga ner sin familj och polare till nån ö i karibien där de sen kan sippa mojitos utan att tänka mer på Neapel och problemen där." Hans skuld skulle alltså vara att ha tjänat för mycket pengar på andras död och sorg istället för journalisterna som lever och verkar i Neapel, tjänar 1500 euro i månaden, är lika mordhotade de och dessutom verkligen gör skillnad för neapelborna.

Jag tycker att den här hållningen är så intressant för det visar på stoltheten hos Savianos motståndare vilken på ett sätt är förståelig och beundransvärd, men ännu mer intressant blir den pga att de fortfarande identifierar sig med med mafian, camorran osv. Den är så pass insyltad i samhället att folk inte kan isolera den som ett yttre, ondskefullt fenomen som måste bort. Det ses alltså inte som något postivit att hela världen får upp ögonen för problemet. Istället tar folk åt sig och blir sårade för att man talar illa om dem och deras land. I panni sporchi si lavano in famiglia!

Kommentarer
Postat av: Johanna Siljehagen

Sàhàr sàger sicilienare: "Ingen kan gà ur maffian, skriva en sàdan bok och fortfarande leva. Han àr fortfarande med! Det finns ett annat syfte med skriveriet." Vad det àr vill jag inte sluska i.

2009-09-12 @ 10:37:08
URL: http://www.vardagpasicilien.blogspot.com
Postat av: Ida

fast han har väl aldrig varit med i maffian? eller menar du jobben han gjorde för att infiltrera?

2009-09-12 @ 11:00:32
Postat av: Johanna Siljehagen

Sicilienarna menar att han àr med/varit/alltid kommer att vara. La stessa cosa, La Mafia non si puo lasciare. Sen kalla det fòr infiltrera eller vad han vill, det finns ett annat syfte. Men han kan inte fortfarande leva om meningen har varit att gà ur, "avslòja" och tjàna pengar pà det. Sen hur det egentligen àr vet ingen, bara de involverade. Detta han "lyckats" med finns inte.

2009-09-12 @ 11:44:38
URL: http://www.vardagpasicilien.blogspot.com
Postat av: ida

ännu en (konspirations)teori alltså.. så sicilianarna tror inte heller på att hans liv numera liknar en mardröm präglat av gränslös isolation och ensamhet? Jag tycker verkligen det här är jätteintressant, upphör aldrig att förvånas över hur olika saker och ting tolkas!

2009-09-12 @ 13:53:16
Postat av: Johanna Siljehagen

Min teori: Det enda jag kan tänka mig är att denna bok är ngn slags utav PR för maffians verkliga makt, världen ska få ett budskap att "fenomenet" inte går att städa bort. Media utanför Italien visar en bild att staten håller på att vinna kriget mot maffian, men maffian är redan involverad i staten. Något sådant kanske. Det jag förstått själv, nu när jag lever i ett maffiasynligt samhälle och studerat maffian med de fakta som är synligt, är att Maffian lämnar du som död, det finns ingen annan väg. Vad tror du?

2009-09-12 @ 16:44:52
URL: http://www.vardagpasicilien.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0