Råd till turisten

Många som åker till Italien på semester gör det alldeles säkert p.g.a. Den Goda Maten. Med all rätt ska tilläggas, med all rätt. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att hitta rätt. Det finns ju ett rätt stort utbud av resaturanger i alla möjliga stilar och prisklasser. Jag vill med anledning av detta ge ett tips. (Här kommer rådet.)

Vad ni än gör kära turister, VÄLJ INTE EN MYSIG RESTAURANG. Gör inte det. En mysig restaurang är inte en italiensk restaurang, den är ett resultat av en vilja att komma åt turisten. Någon har kanske åkt utomlands och lagt märke till den svaga belysning som finns på restaurangerna där, kanske finns där t.o.m tända ljus. Denna någon får sedan en snilleblixt och importerar stilen till Italien. Kanske lägger man till lite tyger i lokalen, rutiga dukar, varför inte. Till vilda protester (och här har vi att göra med ett riktigt "utlands-freak") stänger man av storbilds-TV:n. Möjligtvis lovar man att den kan vara på vid viktiga fotbollsmatcher, men bara då för turisten, hör och HÄPNA, tittar gärna inte på TV när hon äter. Än mindre på sydamerikanska såpor dubbade till italienska. Har man gjort allt detta då vet man att turisten är alldeles runt hörnet redo att förtjust glänta på dörren. Turisten är en bra gäst för hon kommer tidigt, äter fryst fisk utan att klaga, microugnspizza är inget problem och betalar gärna mer än tio euro för pasta med tomatsås. Servicen kan vara ett problem för turisten men spelar man bara lite på sin italienska charm (man kan t.ex nynna lite på någon italiensk dänga) så lämnar turisten till råga på allt dricks. För att göra en redan lång historia kort: mysiga resturanger är dyra och har (oftast) sämre kvalitet på maten än en riktigt omysig fabrikslokal med krucifix som enda dekoration.

Självklart finns det undantag och hela den visan men generellt sett, är du ny på platsen och vill äta god mat, lyssna på mig och styr direkt mot lysrören och trästolarna med stråsitsar där man tvingas sitta i exakta 89-90 grader. Ser ni tillstymmelse till trevlig inredning, modern design eller lite gammal (till synes) tilltufsad charm, vänd då på klacken och lägg benen på ryggen. Om ni inte vill pröjsa 100 spänn för er cappuccino efter maten, lita då på mig och spring.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Håller med. Samma gäller även i södra delen. Och gå gärna några gator längre åt sidan från turiststråken.

2009-12-04 @ 14:04:21
URL: http://www.vardagpasicilien.blogspot.com/
Postat av: Miranda

Haha ruuuuuun tourist ruuuuun!!

2009-12-04 @ 21:20:12
URL: http://mirandasminut.blogspot.com
Postat av: Alessandro

Det är ganska sant, äkta italienska restauranger är mycket enkla, maten gäller ; )

2009-12-05 @ 14:12:08
URL: http://www.gattosolitario.splinder.com
Postat av: Anonym

ale: du säger "enkla restauranger" jag undrar: vad är det med lysrören? varför? inte ens hos tandläkaren..

2009-12-05 @ 23:50:38
Postat av: Alessandro

Jag vet inte varför, men det är så "tradionally". Att äta ute är mycket vanligt i Italien, en del av vardagsliv. Så man behöver inte en "fin restaurang", men bra mat, enkel "service", roliga ägare.

2009-12-06 @ 01:00:37
URL: http://www.gattosolitario.splinder.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0